w , ,

Chrupiący kurczak

Składniki:

  • skrzydełka kurze (1 kilogramów)
  • miód (5 łyżek stołowych)
  • margaryna (0,5 kostek)
  • bulion warzywny (1 kostek)
  • przyprawa do kurczaka (1 sztuk)
  • bułka tarta (0,5 szklanek)
  • ser żółty (0,5 szklanek)
  • pieprz indyjski (według uznania)

Przygotowanie:

Opłukane, osuszone skrzydełka natrzeć przyprawą do kurczaka oraz pieprzem indyjskim i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Posmarować skrzydełka rozpuszczonym miodem. Do żaroodpornego naczynia włożyć margarynę i wlać 2 łyżki wody. Wymieszać bułkę tartą ze startym serem. Skrzydełka włożyć do naczynia i oprószyć panierką. Przykryć naczynie. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Ogórki nadziewane grzybami

Kanapki karnawałowe