Składniki:
- ogórek (4 sztuk)
- masło (40 gramów)
- mąka (1 łyżek deserowych)
- sól (według uznania)
- grzyb (200 gramów)
- margaryna (40 gramów)
- koncentrat pomidorowy (2 łyżek stołowych)
- bułka tarta (2 łyżek stołowych)
- cebula (1 sztuk)
- jajka (1 sztuk)
- natka pietruszki (według uznania)
Przygotowanie:
Ogórki obrać, przekroić wzdłuż, wyjąć łyżeczką miąższ, posolić, wypełnić farszem. Połówki ułożyć jedną na drugiej i okręcić nitką. Ogórki udusić na maśle, wyjąć, powstały sos wymieszać z łyżeczką mąki, zasmażyć, rozrzedzić wodą i zagotować. Ogórki rozgrzać w sosie i podawać z ziemniakami lub ryżem. Przygotowanie nadzienia: drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki grzyby, posolić i udusić. Wymieszać z koncentratem pomidorowym, bułką tartą oraz z posiekaną zieloną pietruszką i połączyć dodając jajko.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
2 osób