w ,

Ogórki nadziewane grzybami

Składniki:

  • ogórek (4 sztuk)
  • masło (40 gramów)
  • mąka (1 łyżek deserowych)
  • sól (według uznania)
  • grzyb (200 gramów)
  • margaryna (40 gramów)
  • koncentrat pomidorowy (2 łyżek stołowych)
  • bułka tarta (2 łyżek stołowych)
  • cebula (1 sztuk)
  • jajka (1 sztuk)
  • natka pietruszki (według uznania)

Przygotowanie:

Ogórki obrać, przekroić wzdłuż, wyjąć łyżeczką miąższ, posolić, wypełnić farszem. Połówki ułożyć jedną na drugiej i okręcić nitką. Ogórki udusić na maśle, wyjąć, powstały sos wymieszać z łyżeczką mąki, zasmażyć, rozrzedzić wodą i zagotować. Ogórki rozgrzać w sosie i podawać z ziemniakami lub ryżem. Przygotowanie nadzienia: drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki grzyby, posolić i udusić. Wymieszać z koncentratem pomidorowym, bułką tartą oraz z posiekaną zieloną pietruszką i połączyć dodając jajko.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

2 osób

Sałatka z kaczką i pomarańczą

Chrupiący kurczak