Składniki:
- gęś (1 sztuk)
- jabłko kwaskowate (5 sztuk)
- śliwki suszone (25 dekagramów)
- śmietana (0.5 szklanek)
- mąka (1 łyżek stołowych)
- sól (1 łyżek stołowych)
- pieprz mielony (1 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
Oskubaną i wypatroszoną gęś starannie wypłukać w ciepłej wodzie, obsuszyć ściereczką, dobrze natrzeć solą i pieprzem (wewnątrz i zewnątrz). Śliwki wymoczyć i usunąć z nich pestki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokrajać w ósemki. Owoce wymieszać i nadziać nimi gęś; otwór zaszyć lub spiąć Szpilkami. Gęś przełożyć do brytfanny, podlać pół szklanki wody, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok. 3 godz., podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. Gdy gęś jest miękka, podlać ją zimną wodą (pół szklanki) i piec jeszcze przez 15 min w odkrytej brytfannie. Upieczoną gęś podzielić na porcje, sos zagęścić mąką oraz śmietaną i zagotować. Gęś polać sosem i podawać z ziemniakami na słodko i czerwoną kapustą.
Czas przygotowania:
200 minut
Porcja dla:
4 osób