w

Gęś pieczona

Składniki:

  • gęś (1 sztuk)
  • jabłko kwaskowate (5 sztuk)
  • śliwki suszone (25 dekagramów)
  • śmietana (0.5 szklanek)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • sól (1 łyżek stołowych)
  • pieprz mielony (1 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Oskubaną i wypatroszoną gęś starannie wypłukać w ciepłej wodzie, obsuszyć ściereczką, dobrze natrzeć solą i pieprzem (wewnątrz i zewnątrz). Śliwki wymoczyć i usunąć z nich pestki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokrajać w ósemki. Owoce wymieszać i nadziać nimi gęś; otwór zaszyć lub spiąć Szpilkami. Gęś przełożyć do brytfanny, podlać pół szklanki wody, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok. 3 godz., podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. Gdy gęś jest miękka, podlać ją zimną wodą (pół szklanki) i piec jeszcze przez 15 min w odkrytej brytfannie. Upieczoną gęś podzielić na porcje, sos zagęścić mąką oraz śmietaną i zagotować. Gęś polać sosem i podawać z ziemniakami na słodko i czerwoną kapustą.

Czas przygotowania:

200 minut

Porcja dla:

4 osób

Warzywa zapiekane z indykiem i pieczarkami

Chłodnik piekielna czerwień