Składniki:
- łosoś wędzony (400 gramów)
- groszek zielony mrożony (100 gramów)
- ciasto francuskie (1 sztuk)
- jajka (9 sztuk)
- śmietana (100 mililitrów)
- masło (100 gramów)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- dymka (4 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Roztrzepanych ze śmietaną i masłem 8 jajek wlać na patelnię. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż zrobi się gęsty omlet. Dodać groszek, oprószyć solą oraz pieprzem. Uformować omlet w kształcie trójkąta, na wierzchu ułożyć wędzonego łososia i posypać posiekana dymka.
Farsz zawinąć w płat rozmrożonego ciasta francuskiego, składając je w kształt dużego trójkąta.
Rozmąconym jajkiem posmarować brzegi ciasta i dobrze zlepić. Wierzch ciasta również posmarować resztą jajka. Piec ok. 13 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać gorący.
Farsz zawinąć w płat rozmrożonego ciasta francuskiego, składając je w kształt dużego trójkąta.
Rozmąconym jajkiem posmarować brzegi ciasta i dobrze zlepić. Wierzch ciasta również posmarować resztą jajka. Piec ok. 13 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać gorący.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
7 osób