Składniki:
- wieprzowina bez kości (1,5 kilogramów)
- kminek mielony (1,5 łyżek deserowych)
- majeranek (0,5 łyżek deserowych)
- cebula (2 sztuk)
- smalec (1 szklanek)
- bulion (1 szklanek)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Umyte, osuszone mięso mocno wygnieść ręką, natrzeć solą, kminkiem i majerankiem, uformować pieczeń, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla. posypać drobno pokrojoną cebulą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 90-100 minut, skrapiając bulionem.
Pokrojone na plastry mięso polać sosem z pieczeni. Podawać z pyzami lub kopytkami i gotowaną kapustą.
Pokrojone na plastry mięso polać sosem z pieczeni. Podawać z pyzami lub kopytkami i gotowaną kapustą.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
10 osób