w , ,

Jajka w kolorowej galarecie

Składniki:

  • cukier (według uznania)
  • pieprz biały (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • sok z cytryny (1 sztuk)
  • koperek (1 pęczek)
  • szczypiorek (1 pęczek)
  • majonez (4 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki (2 sztuk)
  • żelatyna (8 łyżek deserowych)
  • wiśniówka (0.5 szklanek)
  • rosół (3 szklanek)
  • jajka (8 łyżek deserowych)
  • twaróg (25 dekagramów)
  • marchew (5 sztuk)
  • wołowina (20 sztuk)

Przygotowanie:

Marchewki obrać, umyć, pokroić w plasterki, poddusić 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Rosół wymieszać z wiśniówką. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje dolać gorącego rosołu, rozpuścić i dolać do reszty rosołu. Wlać część rosołu do dużej, płaskiej miski i pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Jeden pęczek natki umyć, oberwać listki. Na nieco stężałej galarecie naprzemiennie układać marchewki, listki natki i zrolowane plastry wołowiny. Zalać resztą rosołu i postawić w chłodnym miejscu na parę godzin. Jajka ugotować na twardo(10 minut),zalać zimną wodą, ostudzić,obrać. Twarożek wymieszać z majonezem, doprawić do smaku sokiem cytrynowym lub octem winnym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Drugi pęczek natki, koperek oraz szczypiorek umyć, drobno pokroić. Zieleninę wymieszać z twarożkiem. Galaretkę wyjąć z miski, przełożyć na półmisek. Pośrodku umieścić twarożek, udekorować połówkami jajek.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

8 osób

Krem z białego serka w kompocie z jeżyn

Sztufada wołowa