Składniki:
- cukier (według uznania)
- pieprz biały (według uznania)
- sól (według uznania)
- sok z cytryny (1 sztuk)
- koperek (1 pęczek)
- szczypiorek (1 pęczek)
- majonez (4 łyżek stołowych)
- natka pietruszki (2 sztuk)
- żelatyna (8 łyżek deserowych)
- wiśniówka (0.5 szklanek)
- rosół (3 szklanek)
- jajka (8 łyżek deserowych)
- twaróg (25 dekagramów)
- marchew (5 sztuk)
- wołowina (20 sztuk)
Przygotowanie:
Marchewki obrać, umyć, pokroić w plasterki, poddusić 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Rosół wymieszać z wiśniówką. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje dolać gorącego rosołu, rozpuścić i dolać do reszty rosołu. Wlać część rosołu do dużej, płaskiej miski i pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Jeden pęczek natki umyć, oberwać listki. Na nieco stężałej galarecie naprzemiennie układać marchewki, listki natki i zrolowane plastry wołowiny. Zalać resztą rosołu i postawić w chłodnym miejscu na parę godzin. Jajka ugotować na twardo(10 minut),zalać zimną wodą, ostudzić,obrać. Twarożek wymieszać z majonezem, doprawić do smaku sokiem cytrynowym lub octem winnym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Drugi pęczek natki, koperek oraz szczypiorek umyć, drobno pokroić. Zieleninę wymieszać z twarożkiem. Galaretkę wyjąć z miski, przełożyć na półmisek. Pośrodku umieścić twarożek, udekorować połówkami jajek.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
8 osób