Składniki:
- cukier (100 gramów)
- likier z czarnej porzeczki (4 łyżek stołowych)
- wino białe wytrawne (4 łyżek stołowych)
- jeżyna (500 gramów)
- twaróg (500 gramów)
- sok z cytryny (1 łyżek deserowych)
- masa migdałowa (2 łyżek stołowych)
- cukier waniliowy (10 gramów)
- śmietana kremówka (1 szklanek)
- płatki migdałowe (20 gramów)
Przygotowanie:
Zagotować cukier, likier i białe wino, dodać jeżyny i ponownie zagotować pod przykryciem i ostudzićSerek, skórkę startą z cytryny, masę migdałową i cukier waniliowy utrzeć na pulchną masę. Połączyć z ubitą na sztywno śmietaną bezpośrednio przed podaniem.Zimny kompot z jeżyn rozlać na talerze. Krem z białego serka nałożyć ostrożnie na środek każdej porcji. Posypać płatkami migdałowymi uprzednio lekko przyrumienionymi na suchej patelni.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
4 osób