w , ,

Krem z białego serka w kompocie z jeżyn

Składniki:

  • cukier (100 gramów)
  • likier z czarnej porzeczki (4 łyżek stołowych)
  • wino białe wytrawne (4 łyżek stołowych)
  • jeżyna (500 gramów)
  • twaróg (500 gramów)
  • sok z cytryny (1 łyżek deserowych)
  • masa migdałowa (2 łyżek stołowych)
  • cukier waniliowy (10 gramów)
  • śmietana kremówka (1 szklanek)
  • płatki migdałowe (20 gramów)

Przygotowanie:

Zagotować cukier, likier i białe wino, dodać jeżyny i ponownie zagotować pod przykryciem i ostudzićSerek, skórkę startą z cytryny, masę migdałową i cukier waniliowy utrzeć na pulchną masę. Połączyć z ubitą na sztywno śmietaną bezpośrednio przed podaniem.Zimny kompot z jeżyn rozlać na talerze. Krem z białego serka nałożyć ostrożnie na środek każdej porcji. Posypać płatkami migdałowymi uprzednio lekko przyrumienionymi na suchej patelni.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Pudding

Jajka w kolorowej galarecie