w ,

Sztufada wołowa

Składniki:

  • mięso wołowe (1 kilogramów)
  • ziemniaki (800 gramów)
  • marchewka (4 sztuk)
  • cebula (4 sztuk)
  • pietruszka (1 sztuk)
  • seler (0,25 sztuk)
  • piwo ciemne (1 szklanek)
  • olej (4 łyżek stołowych)
  • natka piertruszki (3 łyżek stołowych)
  • papryka mielona słodka (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso posolić i odłożyć do lodówki na 1,5h. Obsmażyć na oleju i przełożyć do rondla, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki i też włożyć do rondla. Oczyszczone warzywa pokroić lub zetrzeć na tarce do jarzyn i dodać do mięsa. Zalać piwem i doprawić papryką solą oraz pieprzem. Dusić 74 minut pod przykryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewać piwem lub wrzątkiem. Oczyszczone, pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do mięsa. Sztufadę dusić do miękkości ziemniaków (ok. 25 min). Przed podaniem pokroić mięso na plastry i ułożyć na półmisku, obłożyć warzywami i ziemniakami, posypać posiekaną natką pietruszki.

Czas przygotowania:

150 minut

Porcja dla:

5 osób

Jajka w kolorowej galarecie

Brukselka z chrzanem