Składniki:
- mięso wołowe (1 kilogramów)
- ziemniaki (800 gramów)
- marchewka (4 sztuk)
- cebula (4 sztuk)
- pietruszka (1 sztuk)
- seler (0,25 sztuk)
- piwo ciemne (1 szklanek)
- olej (4 łyżek stołowych)
- natka piertruszki (3 łyżek stołowych)
- papryka mielona słodka (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso posolić i odłożyć do lodówki na 1,5h. Obsmażyć na oleju i przełożyć do rondla, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki i też włożyć do rondla. Oczyszczone warzywa pokroić lub zetrzeć na tarce do jarzyn i dodać do mięsa. Zalać piwem i doprawić papryką solą oraz pieprzem. Dusić 74 minut pod przykryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewać piwem lub wrzątkiem. Oczyszczone, pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do mięsa. Sztufadę dusić do miękkości ziemniaków (ok. 25 min). Przed podaniem pokroić mięso na plastry i ułożyć na półmisku, obłożyć warzywami i ziemniakami, posypać posiekaną natką pietruszki.
Czas przygotowania:
150 minut
Porcja dla:
5 osób