Składniki:
- marchewka (2 sztuk)
- por (0,5 sztuk)
- seler (0,5 sztuk)
- ziemniaki (2 sztuk)
- pietruszka (1 sztuk)
- bulion drobiowy (500 mililitrów)
- kalafior mrożony (200 gramów)
- śmietana (4 łyżek stołowych)
- szczypiorek (1 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone ziemniaki, seler, marchewki i pietruszkę pokroić w niedużą kostkę, a białą część pora w nieduże kawałki. Pokrojone warzywa włożyć do wrzącego bulionu i gotować 20 minut. Dodać kalafior bez rozmrażania i gotować jeszcze 10 minut. Kilka kawałków marchwi, ziemniaków i różyczek kalafiora wyjąć z garnka i odłożyć, a resztę warzyw zmiksować wraz z wywarem na krem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odłożone warzywa włożyć z powrotem do garnka z zupą i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Zupę nalać do miseczek i udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
2 osób