Składniki:
- mąka owsiana (4 łyżek stołowych)
- liść laurowy (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- kiełbasa wędzona (250 gramów)
- czosnek (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Do mąki owsianej dodaj 2 szklankami ciepłej wody, następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj cebulę, ząbek czosnku, liść laurowy, przykryć i kisić w cieple 4-5 dni. Później w 3 szklankach wody ugotuj kiełbasę.Wystudzoną już kiełbaskę ,pokrój w kostkę a do gorącego wywaru wlać, mieszając, przecedzony zakwas. Zagotować. Dodać kiełbasę i zmiażdżony z solą czosnek, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami suto okraszonymi stopionym boczkiem lub słoniną.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
4 osób