Składniki:

  • mąka owsiana (4 łyżek stołowych)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • kiełbasa wędzona (250 gramów)
  • czosnek (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Do mąki owsianej dodaj 2 szklankami ciepłej wody, następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj cebulę, ząbek czosnku, liść laurowy, przykryć i kisić w cieple 4-5 dni. Później w 3 szklankach wody ugotuj kiełbasę.Wystudzoną już kiełbaskę ,pokrój w kostkę a do gorącego wywaru wlać, mieszając, przecedzony zakwas. Zagotować. Dodać kiełbasę i zmiażdżony z solą czosnek, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami suto okraszonymi stopionym boczkiem lub słoniną.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Dip czosnkowy pyszny

Zupa ze świeżych ogórków