Składniki:
- włoszczyzna (Bez kapusty) (1 sztuk)
- ogórki (300 gramów)
- ziemniaki (200 gramów)
- masło (40 gramów)
- śmietana (0,5 szklanek)
- mąka (2 łyżek stołowych)
- koperek (2 łyżek stołowych)
- przyprawa jarzynowa (1 łyżek deserowych)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone warzywa korzeniowe i białą część pora pokroić w krążki. Dodać oczyszczone ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać litrem wody i gotować 20 min. Związać w pęczek zieloną część pora, nać selera i gałązki pietruszki(bez listków) i włożyć do zupy pod koniec gotowania. Ogórki obrać, przepołowić, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę i udusić z jarzynką, połową masła i łyżeczką koperku. Przełożyć do garnka z wywarem i gotować 3 min. Wyjąć zieleninę, zabielić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Dodać resztę masła i posypać posiekanym koperkiem.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
3 osób