w , ,

Zupa ze świeżych ogórków

Składniki:

  • włoszczyzna (Bez kapusty) (1 sztuk)
  • ogórki (300 gramów)
  • ziemniaki (200 gramów)
  • masło (40 gramów)
  • śmietana (0,5 szklanek)
  • mąka (2 łyżek stołowych)
  • koperek (2 łyżek stołowych)
  • przyprawa jarzynowa (1 łyżek deserowych)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone warzywa korzeniowe i białą część pora pokroić w krążki. Dodać oczyszczone ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać litrem wody i gotować 20 min. Związać w pęczek zieloną część pora, nać selera i gałązki pietruszki(bez listków) i włożyć do zupy pod koniec gotowania. Ogórki obrać, przepołowić, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę i udusić z jarzynką, połową masła i łyżeczką koperku. Przełożyć do garnka z wywarem i gotować 3 min. Wyjąć zieleninę, zabielić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Dodać resztę masła i posypać posiekanym koperkiem.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

3 osób

Żurek żeniaty

Deser