w ,

Wieżyczki z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

  • cukier puder (1 szklanek)
  • mąka (5 łyżek stołowych)
  • migdały – mielone (200 gramów)
  • białka (4 sztuk)
  • masło (100 gramów)
  • mleko (1 szklanek)
  • cukier puder (5 łyżek stołowych)
  • żółtka (2 sztuk)
  • laska wanilii (1 sztuk)
  • mąka kukurydziana (1 łyżek deserowych)
  • rabarbar (500 gramów)
  • truskawki (500 gramów)
  • masło (400 gramów)
  • cukier puder (10 łyżek stołowych)
  • truskawki (250 gramów)

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę wymieszać ze szklanką cukru pudru, migdałami, białkami oraz stopionym, ostudzonym 100g masła i odstawić na 60 minut.
Na blaszkę wyłożoną pergaminem wylewać małe porcje ciasta, tak by placuszki się nie stykały. Piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Krem: zagotować mleko z miąższem wanilii. Wymieszać żółtka z 5 łyżkami cukru pudru oraz mąką kukurydzianą, dolać gorące mleko, mieszając, gotować 5 minut, ostudzić.
Smażone owoce: oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki. Gotować 20 minut, mieszając, z 200g masła i 5 łyżkami cukru pudru
To samo powtórzyć z 500g truskawek.
Podawać ułożone kolejno: ciastko, krem, smażone owoce, ciastko. 250g truskawek oczyścić i pokroić na plasterki oraz udekorować nimi wieżyczki i polać smażonym rabarbarem.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

4 osób

Żur chrzanowy z grzankami

Mrożony tort truskawkowy