w ,

Zupa szczawiowa z jajkiem w koszulce

Składniki:

  • szczaw (200 gramów)
  • ziemniak (400 gramów)
  • śmietana (4 łyżek stołowych)
  • rosół z kostki (2 kostek)
  • jajko (4 sztuk)
  • ocet winny (4 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki (1 łyżek stołowych)
  • vegeta (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Rosół przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Szczaw oczyścić i drobno pokroić. Do rosołu dodać ziemniaki i gotować do miękkości, dodać szczaw, doprawić jarzynką i pieprzem. Gotować 10 minut, zmiksować i dodać śmietanę.Zagotować 1 litr wody z octem, ostrożnie wbijać jajka do wrzątku. Kiedy białka się zetną, wyjąć i przełożyć do zupy. Posypać natką pietruszki.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Z kapusty pekińskiej i ananasa

Klops po wiedeńsku