Składniki:
- szczaw (200 gramów)
- ziemniak (400 gramów)
- śmietana (4 łyżek stołowych)
- rosół z kostki (2 kostek)
- jajko (4 sztuk)
- ocet winny (4 łyżek stołowych)
- natka pietruszki (1 łyżek stołowych)
- vegeta (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Rosół przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Szczaw oczyścić i drobno pokroić. Do rosołu dodać ziemniaki i gotować do miękkości, dodać szczaw, doprawić jarzynką i pieprzem. Gotować 10 minut, zmiksować i dodać śmietanę.Zagotować 1 litr wody z octem, ostrożnie wbijać jajka do wrzątku. Kiedy białka się zetną, wyjąć i przełożyć do zupy. Posypać natką pietruszki.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
4 osób