w ,

Klops po wiedeńsku

Składniki:

  • bułka czerstwa (1 sztuk)
  • cebula (2 łyżek deserowych)
  • czosnek (2 ząbki)
  • mięso mielone (500 gramów)
  • wątróbka wieprzowa (150 gramów)
  • jajka (2 sztuk)
  • sól (1 łyżek deserowych)
  • pieprz (według uznania)
  • papryka słodka (1 łyżek deserowych)
  • musztarda (1 łyżek deserowych)
  • boczek (100 gramów)
  • rosół wołowy (0.25 litrów)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżek deserowych)
  • śmietana (0.15 litrów)

Przygotowanie:

Wątróbkę obrać z błon, posiekać. Bułkę namoczyć. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.  Mielone mięso wymieszać z odciśniętą bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, jajkami, wątróbką, przyprawami. Uformować podłużny klops. Połowę plasterków boczku położyć na dnie brytfanny, ułożyć na nich klops, przykryć z wierzchu pozostałymi plastrami. Klops piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st., podlewać kilka razy rosołem. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny, postawić w ciepłym miejscu. Sos z pieczenia przelać do garnka, rozprowadzić pozostałym rosołem i niewielką ilością wody, podgrzać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną, zagęścić sos, zagotować. Podawać w sosjerce razem z pokrojonymi w grube plastry klopsem.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Zupa szczawiowa z jajkiem w koszulce

Ciasto z czereśniami