Składniki:
- pomidory (300 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- trybula, pęczek (1 sztuk)
- oliwa (1 łyżek stołowych)
- bulion warzywny (3 szklanek)
- ryż (100 gramów)
- papryka kolorowa (2 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- papryka mielona słodka (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte pomidory pokroić na ćwiartki, a oczyszczoną cebule w małą kostkę. Umytą i osuszoną trybulę (kilka gałązek odłożyć do dekoracji) dość grubo posiekać. W rondlu podgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę, dodać pomidory i trybulę, podlać bulionem ( może być z kostki) i wymieszać. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Ryż opłukać i osączyć na sitku, ugotować w osolonym wrzątku. Oczyszczoną paprykę pokroić w małą kostkę i blanszować ok. 3 minuty we wrzącej, lekko osolonej wodzie, osączyć na sitku.
Zupe przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Rozdzielić na 4 ogrzane talerze. Każdą porcję posypać papryka pokrojoną w kostkę i udekorować gałązkami trybuli. Zupę podawać z ryżem.
Zupe przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Rozdzielić na 4 ogrzane talerze. Każdą porcję posypać papryka pokrojoną w kostkę i udekorować gałązkami trybuli. Zupę podawać z ryżem.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób