Składniki:

  • tortille pszenne (4 sztuk)
  • ogórek zielony (1 sztuk)
  • czosnek (1 ząbki)
  • listki mięty (1 łyżek stołowych)
  • pomidory (1 sztuk)
  • jogurt naturalny (3 łyżek stołowych)
  • liście sałaty (2 sztuk)
  • oliwki (10 sztuk)
  • ser feta (100 gramów)
  • oregano (0,5 łyżek deserowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Sos tzatziki: obranego ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wycisnąć nadmiar soku, dodać rozdrobniony czosnek, posiekana miętę. Wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Placki podgrzewać na suchej patelni 30 sekund z każdej strony, ostudzić. Pomidora i ser pokroić w kostkę, sałatę w paski, a oliwki na plasterki. Wymieszać pomidory, sałatę, oliwki i ser, doprawić oregano, solą oraz pieprzem. Wystudzone placki posmarować sosem tzatziki, na każdy nałożyć porcję sałatki i zwinąć placki: najpierw złożyć boki do środka, następnie zrolować tak jak paszteciki.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Andrutowy mazurek

Zupa pomidorowa z ryżem