Składniki:
- tortille pszenne (4 sztuk)
- ogórek zielony (1 sztuk)
- czosnek (1 ząbki)
- listki mięty (1 łyżek stołowych)
- pomidory (1 sztuk)
- jogurt naturalny (3 łyżek stołowych)
- liście sałaty (2 sztuk)
- oliwki (10 sztuk)
- ser feta (100 gramów)
- oregano (0,5 łyżek deserowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Sos tzatziki: obranego ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wycisnąć nadmiar soku, dodać rozdrobniony czosnek, posiekana miętę. Wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.
Placki podgrzewać na suchej patelni 30 sekund z każdej strony, ostudzić. Pomidora i ser pokroić w kostkę, sałatę w paski, a oliwki na plasterki. Wymieszać pomidory, sałatę, oliwki i ser, doprawić oregano, solą oraz pieprzem. Wystudzone placki posmarować sosem tzatziki, na każdy nałożyć porcję sałatki i zwinąć placki: najpierw złożyć boki do środka, następnie zrolować tak jak paszteciki.
Placki podgrzewać na suchej patelni 30 sekund z każdej strony, ostudzić. Pomidora i ser pokroić w kostkę, sałatę w paski, a oliwki na plasterki. Wymieszać pomidory, sałatę, oliwki i ser, doprawić oregano, solą oraz pieprzem. Wystudzone placki posmarować sosem tzatziki, na każdy nałożyć porcję sałatki i zwinąć placki: najpierw złożyć boki do środka, następnie zrolować tak jak paszteciki.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
4 osób