Składniki:

  • por (2 sztuk)
  • masło (50 gramów)
  • marchewka (2 sztuk)
  • seler naciowy (2 łodyga)
  • czosnek (2 łyżek deserowych)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • mąka (0,3 szklanek)
  • mleko (2 szklanek)
  • bulion drobiowy (2 szklanek)
  • piwo ciemne (0,5 litrów)
  • sos worcester (1 łyżek stołowych)
  • gorczyca (1 łyżek deserowych)
  • sól (1 łyżek deserowych)
  • pieprz (0,25 łyżek deserowych)
  • ser cheddar (500 gramów)
  • bekon (4 plastry)

Przygotowanie:

Oczyszczone, pokrojone w paski białe części porów, oczyszczone pokrojone w kostkę marchewki, oczyszczone pokrojone w kostkę łodygi selera, posiekane 2 łyżeczki czosnku oraz listek laurowy włożyć na rozgrzane w rondlu masło. Mieszając, smażyć, aż warzywa zmiękną – 5 minut. Zmniejszyć ogień, oprószyć warzywa mąką i mieszając, dusić jeszcze 3 minuty. Wlać mleko, bulion oraz piwo, mieszając, gotować 5 minut. Dodać sos Worcester oraz zmielona gorczycę, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Wsypać starty ostry ser i mieszać, aż się rozpuści (4 minuty), nie gotować. Wyjąć listek laurowy, a zupę posypać usmażonym, grubo pokruszonym bekonem.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

5 osób

Grillowane miodowe żeberka z warzywami

Kulki jajeczne