Składniki:
- por (2 sztuk)
- masło (50 gramów)
- marchewka (2 sztuk)
- seler naciowy (2 łodyga)
- czosnek (2 łyżek deserowych)
- liść laurowy (1 sztuk)
- mąka (0,3 szklanek)
- mleko (2 szklanek)
- bulion drobiowy (2 szklanek)
- piwo ciemne (0,5 litrów)
- sos worcester (1 łyżek stołowych)
- gorczyca (1 łyżek deserowych)
- sól (1 łyżek deserowych)
- pieprz (0,25 łyżek deserowych)
- ser cheddar (500 gramów)
- bekon (4 plastry)
Przygotowanie:
Oczyszczone, pokrojone w paski białe części porów, oczyszczone pokrojone w kostkę marchewki, oczyszczone pokrojone w kostkę łodygi selera, posiekane 2 łyżeczki czosnku oraz listek laurowy włożyć na rozgrzane w rondlu masło. Mieszając, smażyć, aż warzywa zmiękną – 5 minut. Zmniejszyć ogień, oprószyć warzywa mąką i mieszając, dusić jeszcze 3 minuty. Wlać mleko, bulion oraz piwo, mieszając, gotować 5 minut. Dodać sos Worcester oraz zmielona gorczycę, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Wsypać starty ostry ser i mieszać, aż się rozpuści (4 minuty), nie gotować. Wyjąć listek laurowy, a zupę posypać usmażonym, grubo pokruszonym bekonem.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
5 osób