Składniki:
- żeberka wieprzowe (obgotowane) (4 sztuk)
- musztarda (1 łyżek stołowych)
- miód (2 łyżek stołowych)
- cukinia (2 sztuk)
- pomidory (3 sztuk)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- cytryna (1 sztuk)
- czosnek (1 ząbki)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Utrzeć musztardę z miodem. Oproszone solą oraz pieprzem żeberka ułożyć na grillu i piec 20 minut. Od czasu do czasu odwracać i smarować pastą miodowo-musztardową.
Umyta, osuszona cukinię przekroić na połówki. Każdą połówkę naciąć wzdłuż 3 razy i ułożyć na folii aluminiowej. Pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na cukiniach tak, aby powstał wachlarz.
Oczyszczony czosnek rozdrobnić. Sparzona, osuszoną cytrynę otrzeć ze skórki. Wymieszać czosnek z oliwa oraz skórka cytrynową, odrobina soli oraz pieprzu. Posmarować wachlarzyk z cukinii i grillować 10 minut. Podawać do gorących żeberek.
Umyta, osuszona cukinię przekroić na połówki. Każdą połówkę naciąć wzdłuż 3 razy i ułożyć na folii aluminiowej. Pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na cukiniach tak, aby powstał wachlarz.
Oczyszczony czosnek rozdrobnić. Sparzona, osuszoną cytrynę otrzeć ze skórki. Wymieszać czosnek z oliwa oraz skórka cytrynową, odrobina soli oraz pieprzu. Posmarować wachlarzyk z cukinii i grillować 10 minut. Podawać do gorących żeberek.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
4 osób