w , ,

Grillowane miodowe żeberka z warzywami

Składniki:

  • żeberka wieprzowe (obgotowane) (4 sztuk)
  • musztarda (1 łyżek stołowych)
  • miód (2 łyżek stołowych)
  • cukinia (2 sztuk)
  • pomidory (3 sztuk)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • cytryna (1 sztuk)
  • czosnek (1 ząbki)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Utrzeć musztardę z miodem. Oproszone solą oraz pieprzem żeberka ułożyć na grillu i piec 20 minut. Od czasu do czasu odwracać i smarować pastą miodowo-musztardową.
Umyta, osuszona cukinię przekroić na połówki. Każdą połówkę naciąć wzdłuż 3 razy i ułożyć na folii aluminiowej. Pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na cukiniach tak, aby powstał wachlarz.
Oczyszczony czosnek rozdrobnić. Sparzona, osuszoną cytrynę otrzeć ze skórki. Wymieszać czosnek z oliwa oraz skórka cytrynową, odrobina soli oraz pieprzu. Posmarować wachlarzyk z cukinii i grillować 10 minut. Podawać do gorących żeberek.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Sałatka kanapkowa

Zupa piwna