Składniki:
- bulion warzywny (2 litrów)
- pieczarki (400 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- masło (1 łyżek stołowych)
- mąka (1 łyżek stołowych)
- żółtka (2 sztuk)
- śmietana (1 szklanek)
- serek śmietankowy (4 sztuk)
- groszek ptysiowy (według uznania)
- natka pietruszki (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone pieczarki oraz cebulę pokroić w plasterki i dusić na maśle. Przełożyć do rondla z bulionem i zagotować (część pieczarek odłożyć). Dodać serki i mieszając, gotować, aż serki się rozpuszczą. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody, wlać do zupy i zagotować. Zupę zmiksować i jeszcze raz podgrzać. Wymieszać śmietanę z żółtkami oraz odrobina gorącego wywaru i wlać do zupy, nie gotować. Zupę doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym, pieczarkami i posypaną posiekaną natką.
Czas przygotowania:
35 minut
Porcja dla:
4 osób