w , , , ,

Zupa krem z serków topionych

Składniki:

  • bulion warzywny (2 litrów)
  • pieczarki (400 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • żółtka (2 sztuk)
  • śmietana (1 szklanek)
  • serek śmietankowy (4 sztuk)
  • groszek ptysiowy (według uznania)
  • natka pietruszki (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone pieczarki oraz cebulę pokroić w plasterki i dusić na maśle. Przełożyć do rondla z bulionem i zagotować (część pieczarek odłożyć). Dodać serki i mieszając, gotować, aż serki się rozpuszczą. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody, wlać do zupy i zagotować. Zupę zmiksować i jeszcze raz podgrzać. Wymieszać śmietanę z żółtkami oraz odrobina gorącego wywaru i wlać do zupy, nie gotować. Zupę doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym, pieczarkami i posypaną posiekaną natką.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

4 osób

Sos chrzanowy z marchewką

Zupa z pietruszki