w , ,

Ziemniaczana zapiekanka z bobem i salami

Składniki:

  • ziemniaki (500 gramów)
  • salami (150 gramów)
  • bób mrożony (450 gramów)
  • jajka (2 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • oliwa (3 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Wyszorowane ziemniaki gotować 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzone obrać i pokroić na plastry. Gotować bób 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić. Można obrać z łupinek. Oczyszczoną cebulę oraz czosnek pokroić w krążki i zeszklić na oliwie. Na cienkie plasterki pokroić salami. Okrągłą formę wyścielić papierem do pieczenia i układać warstwami ziemniaki, bób, cebule oraz salami, aż do wyczerpania składników, kończąc ziemniakami. Roztrzepać jajka ze szczypta soli oraz pieprzu i polać zapiekankę. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Okoń morski z warzywami i kurkami

Legumina z dyni