Składniki:
- ziemniaki (500 gramów)
- salami (150 gramów)
- bób mrożony (450 gramów)
- jajka (2 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- oliwa (3 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Wyszorowane ziemniaki gotować 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzone obrać i pokroić na plastry. Gotować bób 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić. Można obrać z łupinek. Oczyszczoną cebulę oraz czosnek pokroić w krążki i zeszklić na oliwie. Na cienkie plasterki pokroić salami. Okrągłą formę wyścielić papierem do pieczenia i układać warstwami ziemniaki, bób, cebule oraz salami, aż do wyczerpania składników, kończąc ziemniakami. Roztrzepać jajka ze szczypta soli oraz pieprzu i polać zapiekankę. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób