Składniki:
- dynia (0.5 kilogramów)
- woda (1 litrów)
- sól (0.5 łyżek deserowych)
- jajko (2 sztuk)
- mąka (2.5 łyżek deserowych)
- mleko (2.5 łyżek stołowych)
- masło (1 łyżek deserowych)
- Cynamon (0.5 łyżek deserowych)
- cukier (5 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
1. Dynię gotować w wodzie z solą przez 15 min., aż będzie miękka, odcedzić.
2. Ugotowaną dynię utrzeć na jednolitą masę, dodać resztę składników i wymieszać.
3. Przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190”C) i piec przez 40-45 min.
5. Podawać na gorąco ze śmietanką lub na zimno z bitą śmietaną.
Proporcje dla 3-4 osób ‚
2. Ugotowaną dynię utrzeć na jednolitą masę, dodać resztę składników i wymieszać.
3. Przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190”C) i piec przez 40-45 min.
5. Podawać na gorąco ze śmietanką lub na zimno z bitą śmietaną.
Proporcje dla 3-4 osób ‚
Czas przygotowania:
55 minut
Porcja dla:
4 osób