Składniki:

  • dynia (0.5 kilogramów)
  • woda (1 litrów)
  • sól (0.5 łyżek deserowych)
  • jajko (2 sztuk)
  • mąka (2.5 łyżek deserowych)
  • mleko (2.5 łyżek stołowych)
  • masło (1 łyżek deserowych)
  • Cynamon (0.5 łyżek deserowych)
  • cukier (5 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

1. Dynię gotować w wodzie z solą przez 15 min., aż będzie miękka, odcedzić.
2. Ugotowaną dynię utrzeć na jednolitą masę, dodać resztę składników i wymieszać.
3. Przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190”C) i piec przez 40-45 min.
5. Podawać na gorąco ze śmietanką lub na zimno z bitą śmietaną.
Proporcje dla 3-4 osób ‚

Czas przygotowania:

55 minut

Porcja dla:

4 osób

Ziemniaczana zapiekanka z bobem i salami

Malibu z sokiem żurawinowym i grapefruitowym