Składniki:
- mąka (2.5 szklanek)
- margaryna (175 gramów)
- cukier (0.85 szklanek)
- jajko (2 sztuk)
- dżem (4 łyżek stołowych)
- mleko (1.1 szklanek)
- kakao (2.5 łyżek stołowych)
- przyprawa do piernika (1 sztuk)
- soda oczyszczona (1 łyżek deserowych)
- jabłko (1 sztuk)
- galaretka cytrynowa (1 sztuk)
- mąka ziemniaczana (1 łyżek deserowych)
- likier kokosowy (2 łyżek stołowych)
- wiórki kokosowe (według uznania)
Przygotowanie:
Jajka zmiksować z cukrem (0.75 szklanki), dodać dżem, mleko (1 szklanka), mąkę z sodą, przyprawę i kakao (1.5 łyżeczki). Wszystko dobrze połączyć. Na końcu dodać roztopioną i ostudzoną margarynę (0.5 kostki). Dobrze połączoną masę przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.45 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto przekroić na dwa placki.Przygotowanie masy: galaretkę rozpuścić w 0,75 szklance gorącej wody i wystudzić. Jabłka zmiksować razem z zalewą, dodać tężejącą galaretkę i wymieszać.Przygotowanie polewy: w rondelku wymieszać margarynę (50 g), kakao (1.5 łyżki), mąkę ziemniaczaną, cukier (3 łyżki), likier i mleko (1 łyżka). Podgrzewając na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, mieszać aż masa nieco zgęstnieje.Masą jabłkową przełożyć piernik i oblać lekko ostudzoną polewą oraz posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
15 osób