w

Piernik z masą jabłkową

Składniki:

  • mąka (2.5 szklanek)
  • margaryna (175 gramów)
  • cukier (0.85 szklanek)
  • jajko (2 sztuk)
  • dżem (4 łyżek stołowych)
  • mleko (1.1 szklanek)
  • kakao (2.5 łyżek stołowych)
  • przyprawa do piernika (1 sztuk)
  • soda oczyszczona (1 łyżek deserowych)
  • jabłko (1 sztuk)
  • galaretka cytrynowa (1 sztuk)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżek deserowych)
  • likier kokosowy (2 łyżek stołowych)
  • wiórki kokosowe (według uznania)

Przygotowanie:

Jajka zmiksować z cukrem (0.75 szklanki), dodać dżem, mleko (1 szklanka), mąkę z sodą, przyprawę i kakao (1.5 łyżeczki). Wszystko dobrze połączyć. Na końcu dodać roztopioną i ostudzoną margarynę (0.5 kostki). Dobrze połączoną masę przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.45 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto przekroić na dwa placki.Przygotowanie masy: galaretkę rozpuścić w 0,75 szklance gorącej wody i wystudzić. Jabłka zmiksować razem z zalewą, dodać tężejącą galaretkę i wymieszać.Przygotowanie polewy: w rondelku wymieszać margarynę (50 g), kakao (1.5 łyżki), mąkę ziemniaczaną, cukier (3 łyżki), likier i mleko (1 łyżka). Podgrzewając na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, mieszać aż masa nieco zgęstnieje.Masą jabłkową przełożyć piernik i oblać lekko ostudzoną polewą oraz posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

15 osób

Sos czosnkowy szybki

Zielona papryka faszerowana tofu