w ,

Wołowina z kiełbasą i papryką

Składniki:

  • cebula (3 sztuk)
  • czosnek (3 ząbki)
  • wołowina zrazowa (4 plastry)
  • sól (według uznania)
  • mąka (według uznania)
  • olej (według uznania)
  • kminek (0,5 łyżek deserowych)
  • majeranek (0,5 łyżek deserowych)
  • bulion wołowy (2 szklanek)
  • papryka zielona (4 sztuk)
  • ziemniaki (3 kilogramów)
  • pomidory (4 sztuk)
  • kiełbasa wiejska (250 gramów)
  • papryka mielona słodka (3 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Oczyszczoną cebulę drobno pokroić, a posiekany czosnek rozetrzeć z solą. Wygniecione ręka kotlety lekko posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju i przełożyć do rondla. Na patelni zrumienić cebulę, oprószyć mąką, doprawić solą, majerankiem, kminkiem oraz czosnkiem. Zalać szklanka gorącego bulionu i zagotować. Zawartość patelni przełożyć do mięsa i razem dusić pod przykryciem 23 minuty na małym ogniu.
Oczyszczona paprykę pokroić w paski, a oczyszczone ziemniaki w ćwiartki, przelać na sicie wrzątkiem i razem z papryką dodać do mięsa. Wlać resztę gorącego bulionu i dusić kolejne 13 minut. Dodać obrane i pokrojone w gruba kostkę pomidory i plasterki kiełbasy, posypać mielona papryką. Wymieszać i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

8 osób

Pierniczki całuski

Omlet hiszpański