Składniki:
- cebula (3 sztuk)
- czosnek (3 ząbki)
- wołowina zrazowa (4 plastry)
- sól (według uznania)
- mąka (według uznania)
- olej (według uznania)
- kminek (0,5 łyżek deserowych)
- majeranek (0,5 łyżek deserowych)
- bulion wołowy (2 szklanek)
- papryka zielona (4 sztuk)
- ziemniaki (3 kilogramów)
- pomidory (4 sztuk)
- kiełbasa wiejska (250 gramów)
- papryka mielona słodka (3 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Oczyszczoną cebulę drobno pokroić, a posiekany czosnek rozetrzeć z solą. Wygniecione ręka kotlety lekko posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju i przełożyć do rondla. Na patelni zrumienić cebulę, oprószyć mąką, doprawić solą, majerankiem, kminkiem oraz czosnkiem. Zalać szklanka gorącego bulionu i zagotować. Zawartość patelni przełożyć do mięsa i razem dusić pod przykryciem 23 minuty na małym ogniu.
Oczyszczona paprykę pokroić w paski, a oczyszczone ziemniaki w ćwiartki, przelać na sicie wrzątkiem i razem z papryką dodać do mięsa. Wlać resztę gorącego bulionu i dusić kolejne 13 minut. Dodać obrane i pokrojone w gruba kostkę pomidory i plasterki kiełbasy, posypać mielona papryką. Wymieszać i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku.
Oczyszczona paprykę pokroić w paski, a oczyszczone ziemniaki w ćwiartki, przelać na sicie wrzątkiem i razem z papryką dodać do mięsa. Wlać resztę gorącego bulionu i dusić kolejne 13 minut. Dodać obrane i pokrojone w gruba kostkę pomidory i plasterki kiełbasy, posypać mielona papryką. Wymieszać i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
8 osób