w ,

Omlet hiszpański

Składniki:

  • masło (6 łyżek deserowych)
  • ziemniaki (0.5 kilogramów)
  • sól (1.5 łyżek deserowych)
  • pieprz (0.25 łyżek deserowych)
  • jajka (6 sztuk)
  • natka pietruszki (według uznania)

Przygotowanie:

1. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz.
2. Ziemniaki układać warstwami posypując 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 15 min.
3. Zdjąć pokrywkę i smażyć ziemniaki dalej przez 10 min.
4. Jaja ubić z resztą soli i pieprzu, wlać do. ziemniaków, lekko zamieszać.
5. Smażyć, aż jaja będą od dołu ścięte, wówczas ostrożnie przewrócić.
6. Podawać omlet przybrany zieloną pietruszką lub szczypiorkiem, z surówka z sezonowych jarzyn, w sosie, winegret.
Proporcje dla 3–4 osób

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

4 osób

Wołowina z kiełbasą i papryką

Pieczarki faszerowane light