w ,

Wieprzowina z fasolką

Składniki:

  • ryż brązowy (100 gramów)
  • kotlety schabowe (2 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • imbir (2 cm) (1 sztuk)
  • fasolka szparagowa zielona (200 gramów)
  • fasola czerwona w sosie cayenne (1 puszka)
  • olej słonecznikowy (3 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie ugotować ryż, odcedzić. Schab pokroić na paski. Oczyszczony czosnek oraz imbir posiekać. Oczyszczoną fasolkę szparagową pokroić, zalać gorącą wodą i gotować 6 minut, odcedzić. Fasolkę z puszki zmiksować razem z zalewa na gładki sos. Olej rozgrzać w garnku i podsmażyć czosnek oraz imbir. Po minucie dodać mięso i smażyć 5 minut. Dodać fasolkę szparagową, wlać sos z czerwonej fasoli, dodać ryż, wymieszać i podgrzać (aby sos z czerwonej fasoli nie przywarł do garnka trzeba dodać kilka łyżek wody). Od razu podawać.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

2 osób

Ciasteczka Makaroniki

Jabłka zawijane w ciasto