w , ,

Ciasteczka Makaroniki

Składniki:

  • orzech włoski mielony (200 gramów)
  • cukier puder (200 gramów)
  • sucharki (60 gramów)
  • białka (4 sztuk)
  • masło (150 gramów)
  • cukier puder (100 gramów)
  • czekolada (50 gramów)
  • rum (2 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, wsypać orzechy i pokruszone sucharki. Z ciasta formować łyżeczką małe placuszki i kłaść na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Powinny być lekko zrumienione, ale w środku zupełnie miękkie.
Krem: masło utrzeć z 100g cukru pudru. Pokruszoną czekoladę stopić na parze, przestudzić i dodawać po łyżce do masła. Wlać rum.
Makaroniki smarować kremem i składać po dwa.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

25 osób

Kapusta pekińska gotowana w mleku

Wieprzowina z fasolką