Składniki:
- orzech włoski mielony (200 gramów)
- cukier puder (200 gramów)
- sucharki (60 gramów)
- białka (4 sztuk)
- masło (150 gramów)
- cukier puder (100 gramów)
- czekolada (50 gramów)
- rum (2 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, wsypać orzechy i pokruszone sucharki. Z ciasta formować łyżeczką małe placuszki i kłaść na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Powinny być lekko zrumienione, ale w środku zupełnie miękkie.
Krem: masło utrzeć z 100g cukru pudru. Pokruszoną czekoladę stopić na parze, przestudzić i dodawać po łyżce do masła. Wlać rum.
Makaroniki smarować kremem i składać po dwa.
Krem: masło utrzeć z 100g cukru pudru. Pokruszoną czekoladę stopić na parze, przestudzić i dodawać po łyżce do masła. Wlać rum.
Makaroniki smarować kremem i składać po dwa.
Czas przygotowania:
70 minut
Porcja dla:
25 osób