Składniki:
- ziemniaki (1 kilogramów)
- filet z piersi indyka (400 gramów)
- brokuł (1 sztuk)
- pieczarki (250 gramów)
- marchewka (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- imbir (4 cm) (1 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- mleko (0,5 litrów)
- masło (50 gramów)
- mąka (2 łyżek stołowych)
- olej (2 łyżek stołowych)
- kumin (według uznania)
- curry (według uznania)
- kolendra (według uznania)
- chilli (według uznania)
- sok z cytryny (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Wyszorowane ziemniaki ugotować na półtwardo. Obrane pokroić na ósemki. Oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać. Pokrojone w kostkę mięso zrumienić na oleju razem z cebula i czosnkiem. Dodać oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki, oczyszczoną, pokrojona w słupki marchew oraz oczyszczony, pokrojony w zapałkę imbir. Smażyć 4 minuty i wymieszać z ziemniakami. Oczyszczone różyczki brokułu włożyć na 3 minuty do lekko osolonego wrzątku, osączyć. Zawartość patelni przełożyć do formy do zapiekania, dodać różyczki brokułu. Masło rozpuścić w rondlu, oprószyć mąką, zasmażać na złoto i rozprowadzić wlewanym stopniowo mlekiem. Mieszając, zagotować, doprawić do smaku curry, kuminem, kolendrą, chilli, sokiem z cytryny, sola oraz pieprzem. Zapiekankę polać sosem i zapiekać 30 minut w 180 stopniach.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
6 osób