w , , ,

Warzywa zapiekane z indykiem i pieczarkami

Składniki:

  • ziemniaki (1 kilogramów)
  • filet z piersi indyka (400 gramów)
  • brokuł (1 sztuk)
  • pieczarki (250 gramów)
  • marchewka (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • imbir (4 cm) (1 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • mleko (0,5 litrów)
  • masło (50 gramów)
  • mąka (2 łyżek stołowych)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • kumin (według uznania)
  • curry (według uznania)
  • kolendra (według uznania)
  • chilli (według uznania)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Wyszorowane ziemniaki ugotować na półtwardo. Obrane pokroić na ósemki. Oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać. Pokrojone w kostkę mięso zrumienić na oleju razem z cebula i czosnkiem. Dodać oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki, oczyszczoną, pokrojona w słupki marchew oraz oczyszczony, pokrojony w zapałkę imbir. Smażyć 4 minuty i wymieszać z ziemniakami. Oczyszczone różyczki brokułu włożyć na 3 minuty do lekko osolonego wrzątku, osączyć. Zawartość patelni przełożyć do formy do zapiekania, dodać różyczki brokułu. Masło rozpuścić w rondlu, oprószyć mąką, zasmażać na złoto i rozprowadzić wlewanym stopniowo mlekiem. Mieszając, zagotować, doprawić do smaku curry, kuminem, kolendrą, chilli, sokiem z cytryny, sola oraz pieprzem. Zapiekankę polać sosem i zapiekać 30 minut w 180 stopniach.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

6 osób

Pomidory z serem i jajkami

Gęś pieczona