w , ,

Tuńczyk z brzoskwiniami

Składniki:

  • brzoskwinie (3 sztuk)
  • tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
  • liście sałaty (według uznania)
  • koperek (2 łyżek stołowych)
  • majonez (3 łyżek stołowych)
  • keczup (1 łyżek stołowych)
  • sok z cytryny (1 łyżek stołowych)
  • sos tabasco (4 krople)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Sos: wymieszać majonez z keczupem, sokiem, tabasco, szczypta soli oraz pieprzu.
Lekko osączonego tuńczyka rozdrobnić widelcem w salaterce. Zanurzone we wrzątku brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Dodać do tuńczyka, polać sosem, wymieszać i wstawić na 1,5 godziny do lodówki, pod przykryciem. Przed podaniem ułożyć na liściach sałaty i posypać posiekanym koperkiem.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

4 osób

Drożdżowy jabłecznik

Rolada wołowa z jajkiem