w , , ,

Rolada wołowa z jajkiem

Składniki:

  • mięso wołowe (zrazówka) (1 kilogramów)
  • musztarda ostra (2 łyżek stołowych)
  • tłuszcz (50 gramów)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • mieso mielone wieprzowe (250 gramów)
  • rozmaryn (0,5 łyżek deserowych)
  • majeranek (1 łyżek deserowych)
  • tymianek (1 łyżek deserowych)
  • natka pietruszki (2 łyżek stołowych)
  • jajka (2 sztuk)
  • ogórek kiszony (1 szklanek)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso przekroić wzdłuż włókien tak, żeby utworzył się jeden duży płat. Tłuczkiem zbić go przez folię i posmarować musztardą.
Farsz: wymieszać mięso mielone z przyprawami i posiekana natką, doprawić solą oraz pieprzem i rozsmarować po mięsie.
Na farszu rozłożyć połówki jajek ugotowanych na twardo i plastry ogórka kiszonego lub konserwowego. Ciasno zwinąć roladę i związać mocno białą bawełniana nicią. Mięso oprószyć solą oraz pieprzem i mąką. Obsmażyć je ze wszystkich stron na tłuszczu rozgrzanym w brytfannie. Dolać wody lub pół szklanki bulionu z kostki i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu uzupełniając sos wodą lub bulionem. Gotową roladę wyjąć na deskę. Ostudzoną, po usunięciu nici, pokroić na plastry. Podawać z ostrymi sosami.

Czas przygotowania:

180 minut

Porcja dla:

8 osób

Tuńczyk z brzoskwiniami

Pyszna sałatka owocowa