Składniki:
- mięso wołowe (zrazówka) (1 kilogramów)
- musztarda ostra (2 łyżek stołowych)
- tłuszcz (50 gramów)
- mąka (1 łyżek stołowych)
- mieso mielone wieprzowe (250 gramów)
- rozmaryn (0,5 łyżek deserowych)
- majeranek (1 łyżek deserowych)
- tymianek (1 łyżek deserowych)
- natka pietruszki (2 łyżek stołowych)
- jajka (2 sztuk)
- ogórek kiszony (1 szklanek)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso przekroić wzdłuż włókien tak, żeby utworzył się jeden duży płat. Tłuczkiem zbić go przez folię i posmarować musztardą.
Farsz: wymieszać mięso mielone z przyprawami i posiekana natką, doprawić solą oraz pieprzem i rozsmarować po mięsie.
Na farszu rozłożyć połówki jajek ugotowanych na twardo i plastry ogórka kiszonego lub konserwowego. Ciasno zwinąć roladę i związać mocno białą bawełniana nicią. Mięso oprószyć solą oraz pieprzem i mąką. Obsmażyć je ze wszystkich stron na tłuszczu rozgrzanym w brytfannie. Dolać wody lub pół szklanki bulionu z kostki i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu uzupełniając sos wodą lub bulionem. Gotową roladę wyjąć na deskę. Ostudzoną, po usunięciu nici, pokroić na plastry. Podawać z ostrymi sosami.
Farsz: wymieszać mięso mielone z przyprawami i posiekana natką, doprawić solą oraz pieprzem i rozsmarować po mięsie.
Na farszu rozłożyć połówki jajek ugotowanych na twardo i plastry ogórka kiszonego lub konserwowego. Ciasno zwinąć roladę i związać mocno białą bawełniana nicią. Mięso oprószyć solą oraz pieprzem i mąką. Obsmażyć je ze wszystkich stron na tłuszczu rozgrzanym w brytfannie. Dolać wody lub pół szklanki bulionu z kostki i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu uzupełniając sos wodą lub bulionem. Gotową roladę wyjąć na deskę. Ostudzoną, po usunięciu nici, pokroić na plastry. Podawać z ostrymi sosami.
Czas przygotowania:
180 minut
Porcja dla:
8 osób