w ,

Tradycyjne kotleciki

Składniki:

  • mięso mielone (500 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • czosnek (1 ząbki)
  • olej (6 łyżek stołowych)
  • natka pietruszki posiekana (2 łyżek stołowych)
  • jajko (1 sztuk)
  • bułka tarta (80 gramów)
  • śmietana (4 łyżek stołowych)
  • musztarda (2 łyżek stołowych)
  • majeranek (0,5 łyżek deserowych)
  • sól (2 łyżek deserowych)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Posiekany czosnek, natkę i cebulę dodać do mięsa mielonego. dodać jajko, bułkę tartą, śmietanę, musztardę, przyprawy i dokładnie wymieszać masę mięsną. Wilgotnymi dłońmi formować okrągłe, spłaszczone kotleciki. Smażyć na oleju z obu stron na złoto-brązowo.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Pieczeń z ryżu

Udziec jeleni z brązowym sosem