Składniki:
- mięso mielone (500 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- czosnek (1 ząbki)
- olej (6 łyżek stołowych)
- natka pietruszki posiekana (2 łyżek stołowych)
- jajko (1 sztuk)
- bułka tarta (80 gramów)
- śmietana (4 łyżek stołowych)
- musztarda (2 łyżek stołowych)
- majeranek (0,5 łyżek deserowych)
- sól (2 łyżek deserowych)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Posiekany czosnek, natkę i cebulę dodać do mięsa mielonego. dodać jajko, bułkę tartą, śmietanę, musztardę, przyprawy i dokładnie wymieszać masę mięsną. Wilgotnymi dłońmi formować okrągłe, spłaszczone kotleciki. Smażyć na oleju z obu stron na złoto-brązowo.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
4 osób