w

Pieczeń z ryżu

Składniki:

  • ryż brązowy (1 szklanek)
  • oliwa z oliwek (3 łyżek stołowych)
  • por (1 sztuk)
  • papryka (1 sztuk)
  • groszek zielony (1 szklanek)
  • tofu (20 dekagramów)
  • sos sojowy (1 łyżek stołowych)
  • mleko (1 szklanek)
  • tymianek (według uznania)
  • sól (1 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • bazylia (według uznania)

Przygotowanie:

Na patelni z oliwą podsmażyć pokrojonego w drobną kostkę pora i paprykę. Pod koniec smażenia dodać ugotowany uprzednio ryż i pokrojone w drobną kostkę tofu. Smażyć jeszcze około 2 minuty. Po zestawieniu z ognia dodać zielony groszek i wymieszać. Dodać przyprawy. Tak przygotowaną masę włożyć do nasmarowanej oliwą foremki i zalać mlekiem sojowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

2 osób

Faszerowane liście winorośli

Tradycyjne kotleciki