Składniki:
- ryż brązowy (1 szklanek)
- oliwa z oliwek (3 łyżek stołowych)
- por (1 sztuk)
- papryka (1 sztuk)
- groszek zielony (1 szklanek)
- tofu (20 dekagramów)
- sos sojowy (1 łyżek stołowych)
- mleko (1 szklanek)
- tymianek (według uznania)
- sól (1 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- bazylia (według uznania)
Przygotowanie:
Na patelni z oliwą podsmażyć pokrojonego w drobną kostkę pora i paprykę. Pod koniec smażenia dodać ugotowany uprzednio ryż i pokrojone w drobną kostkę tofu. Smażyć jeszcze około 2 minuty. Po zestawieniu z ognia dodać zielony groszek i wymieszać. Dodać przyprawy. Tak przygotowaną masę włożyć do nasmarowanej oliwą foremki i zalać mlekiem sojowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
2 osób