w , , ,

Tortilla z gotowanych jajek

Składniki:

  • jajka (gotowane) (5 sztuk)
  • jajka (surowe) (3 sztuk)
  • śmietana kremowa (0,5 szklanek)
  • masło (50 gramów)
  • kajzerka (1 sztuk)
  • natka pietruszki (1 łyżek stołowych)
  • koperek (1 łyżek stołowych)
  • koperek (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Namoczoną w wodzie kajzerkę odcisnąć i rozdrobnić widelcem. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodając stopniowo 3 żółtka surowe oraz rozdrobnioną kajzerkę. Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo masę maślaną. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszać z posiekanym koperkiem oraz natką. Na koniec połączyć z ubitą śmietaną. Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ugotowane na twardo, obrane 5 jajek pokroić w plasterki i ułożyć je na zakładkę, na jeszcze gorącej tortilli. Oprószyć solą oraz pieprzem i udekorować koperkiem.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Śliwki zapiekane w koszulkach z boczku

Cielęcina w sezamie