Składniki:
- jajka (gotowane) (5 sztuk)
- jajka (surowe) (3 sztuk)
- śmietana kremowa (0,5 szklanek)
- masło (50 gramów)
- kajzerka (1 sztuk)
- natka pietruszki (1 łyżek stołowych)
- koperek (1 łyżek stołowych)
- koperek (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Namoczoną w wodzie kajzerkę odcisnąć i rozdrobnić widelcem. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodając stopniowo 3 żółtka surowe oraz rozdrobnioną kajzerkę. Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo masę maślaną. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszać z posiekanym koperkiem oraz natką. Na koniec połączyć z ubitą śmietaną. Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ugotowane na twardo, obrane 5 jajek pokroić w plasterki i ułożyć je na zakładkę, na jeszcze gorącej tortilli. Oprószyć solą oraz pieprzem i udekorować koperkiem.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
4 osób