w ,

Cielęcina w sezamie

Składniki:

  • cielęcina (500 gramów)
  • sezam (3 łyżek stołowych)
  • czosnek (6 ząbki)
  • papryczka chili (1 sztuk)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżek stołowych)
  • białka (1 sztuk)
  • soso sojowy jasny (3 łyżek stołowych)
  • smalec (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso pokroić w paseczki, umoczyć w białku, obtoczyć w mące ziemniaczanej i sezamie. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić oczyszczony czosnek, przekrojona papryczkę (jeśli potrawa nie ma być bardzo pikantna, pestki odrzucić), wymieszać i wrzucić cielęcinę. Smażyć bardzo krótko, pod koniec smażenia dodać sos sojowy. Doprawić do smaku solą. Podawać z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Tortilla z gotowanych jajek

Czy warzywa i owoce można jeść w nieograniczonych