Składniki:
- cielęcina (500 gramów)
- sezam (3 łyżek stołowych)
- czosnek (6 ząbki)
- papryczka chili (1 sztuk)
- mąka ziemniaczana (1 łyżek stołowych)
- białka (1 sztuk)
- soso sojowy jasny (3 łyżek stołowych)
- smalec (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso pokroić w paseczki, umoczyć w białku, obtoczyć w mące ziemniaczanej i sezamie. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić oczyszczony czosnek, przekrojona papryczkę (jeśli potrawa nie ma być bardzo pikantna, pestki odrzucić), wymieszać i wrzucić cielęcinę. Smażyć bardzo krótko, pod koniec smażenia dodać sos sojowy. Doprawić do smaku solą. Podawać z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób