w , , ,

Tarta zapiekana z szynką, cukinią i serem

Składniki:

  • masło (0,3 kostek)
  • mąka (1 szklanek)
  • jajka (1 sztuk)
  • marchewka (2 sztuk)
  • cukinia (1 sztuk)
  • por (1 sztuk)
  • szynka (150 gramów)
  • śmietana (1 szklanek)
  • jajka (4 sztuk)
  • ser żółty (100 gramów)
  • zioła prowansalskie (2 łyżek stołowych)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Ciasto: przesiana make posiekać z masłem, dodać szczyptę soli oraz jajko i zagnieść gładkie ciasto.
Ciastem wylepić natłuszczona formę, nakłuć ciasto widelcem kilka razy.
Farsz: w kostkę pokroić szynkę, oczyszczone marchewki gotować kilka minut we wrzątku, ostudzona pokroić w kostkę. Umytą, osuszona cukinię pokroić w kostkę i razem z pokrojonym porem smażyć przez chwilę na maśle. Wymieszać szynkę z warzywami i przełożyć na ciasto.
Śmietanę wymieszać z jajkami, ziołami oraz startym serem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać warzywa. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Podawać tartę gorącą.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

8 osób

Smardzówki w cieście naleśnikowym

Kremowy przekładaniec