Składniki:
- masło (0,3 kostek)
- mąka (1 szklanek)
- jajka (1 sztuk)
- marchewka (2 sztuk)
- cukinia (1 sztuk)
- por (1 sztuk)
- szynka (150 gramów)
- śmietana (1 szklanek)
- jajka (4 sztuk)
- ser żółty (100 gramów)
- zioła prowansalskie (2 łyżek stołowych)
- masło (1 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Ciasto: przesiana make posiekać z masłem, dodać szczyptę soli oraz jajko i zagnieść gładkie ciasto.
Ciastem wylepić natłuszczona formę, nakłuć ciasto widelcem kilka razy.
Farsz: w kostkę pokroić szynkę, oczyszczone marchewki gotować kilka minut we wrzątku, ostudzona pokroić w kostkę. Umytą, osuszona cukinię pokroić w kostkę i razem z pokrojonym porem smażyć przez chwilę na maśle. Wymieszać szynkę z warzywami i przełożyć na ciasto.
Śmietanę wymieszać z jajkami, ziołami oraz startym serem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać warzywa. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Podawać tartę gorącą.
Ciastem wylepić natłuszczona formę, nakłuć ciasto widelcem kilka razy.
Farsz: w kostkę pokroić szynkę, oczyszczone marchewki gotować kilka minut we wrzątku, ostudzona pokroić w kostkę. Umytą, osuszona cukinię pokroić w kostkę i razem z pokrojonym porem smażyć przez chwilę na maśle. Wymieszać szynkę z warzywami i przełożyć na ciasto.
Śmietanę wymieszać z jajkami, ziołami oraz startym serem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać warzywa. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Podawać tartę gorącą.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
8 osób