Składniki:
- pieczywo tostowe (250 gramów)
- piersi kurczaka (500 gramów)
- szałwia (1 pęczek)
- oliwa (4 łyżek stołowych)
- szalotki (2 sztuk)
- marmolada pomarańczowa (2 łyżek stołowych)
- sos Sambal Oelek (1 łyżek deserowych)
- sok z cytryny (6 łyżek stołowych)
- sok z pomarańczy (3 łyżek stołowych)
- listki karbowanej sałaty (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Mięso i pieczywo pokroić w kostkę. Każdy kawałek mięsa posolić i owinąć listkiem opłukanej, osączonej szałwii.
Oliwą posmarować patyczki do szaszłyków i nadziewać na przemian chleb i mięso. Skropić oliwą, oprószyć pieprzem i piec w 200 stopniach ok. 10 minut, aż się zrumienią.
Dip: oczyszczone szalotki posiekać i wymieszać z marmoladą, sosem sambal oelek, sokiem cytrynowym oraz pomarańczowym. Posolić do smaku 9i schłodzić w lodowce.
Upieczone szaszłyki ułożyć na półmisku z oczyszczona sałatą i oprószyć pieprzem. Podawać ze schłodzonym dipem pomarańczowym.
Oliwą posmarować patyczki do szaszłyków i nadziewać na przemian chleb i mięso. Skropić oliwą, oprószyć pieprzem i piec w 200 stopniach ok. 10 minut, aż się zrumienią.
Dip: oczyszczone szalotki posiekać i wymieszać z marmoladą, sosem sambal oelek, sokiem cytrynowym oraz pomarańczowym. Posolić do smaku 9i schłodzić w lodowce.
Upieczone szaszłyki ułożyć na półmisku z oczyszczona sałatą i oprószyć pieprzem. Podawać ze schłodzonym dipem pomarańczowym.
Czas przygotowania:
35 minut
Porcja dla:
4 osób