w , , ,

Szaszłyki z szałwią i dipem pomarańczowym

Składniki:

  • pieczywo tostowe (250 gramów)
  • piersi kurczaka (500 gramów)
  • szałwia (1 pęczek)
  • oliwa (4 łyżek stołowych)
  • szalotki (2 sztuk)
  • marmolada pomarańczowa (2 łyżek stołowych)
  • sos Sambal Oelek (1 łyżek deserowych)
  • sok z cytryny (6 łyżek stołowych)
  • sok z pomarańczy (3 łyżek stołowych)
  • listki karbowanej sałaty (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Mięso i pieczywo pokroić w kostkę. Każdy kawałek mięsa posolić i owinąć listkiem opłukanej, osączonej szałwii.
Oliwą posmarować patyczki do szaszłyków i nadziewać na przemian chleb i mięso. Skropić oliwą, oprószyć pieprzem i piec w 200 stopniach ok. 10 minut, aż się zrumienią.
Dip: oczyszczone szalotki posiekać i wymieszać z marmoladą, sosem sambal oelek, sokiem cytrynowym oraz pomarańczowym. Posolić do smaku 9i schłodzić w lodowce.
Upieczone szaszłyki ułożyć na półmisku z oczyszczona sałatą i oprószyć pieprzem. Podawać ze schłodzonym dipem pomarańczowym.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

4 osób

Rumowa kawusia

Mokry sernik z bezą kokosowo-orzechową