w , , ,

Mokry sernik z bezą kokosowo-orzechową

Składniki:

  • mąka (1,5 szklanek)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • sól (1 szczypta)
  • masło (50 gramów)
  • smalec (1 łyżek stołowych)
  • śmietana (2 łyżek stołowych)
  • żółtka (2 sztuk)
  • cukier (2 łyżek stołowych)
  • cukier waniliowy (1,5 łyżek deserowych)
  • olejek pomarańczowy (według uznania)
  • ser mielony (1 kilogramów)
  • żółtka (3 sztuk)
  • cukier puder (1 szklanek)
  • olej (0,5 szklanek)
  • mleko (2 szklanek)
  • budyń waniliowy (2 sztuk)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • rodzynki (100 gramów)
  • skórka pomarańczowa – smażona (100 gramów)
  • białka (5 sztuk)
  • cukier (0,5 szklanek)
  • wiórki kokosowe (1 szklanek)
  • orzech włoski posiekany (100 gramów)
  • sól (1 szczypta)

Przygotowanie:

Ciasto kruche: z przesianej mąki, proszku do pieczenia, szczypty soli, masła, smalcu, śmietany, 2 żółtek, 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżek cukru i kilku kropel olejku pomarańczowego szybko wyrobić kruche ciasto. Rozwałkować i wylepić nim dno dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.
Masa serowa: 3 żółtka rozmiksować ze szklanką cukru, cukrem waniliowym i olejem, stopniowo dodawać mielony ser na przemian z budyniami wymieszanymi z mlekiem i delikatnie miksować na jednolitą masę. Dodać skórkę pomarańczową i odsączone, wymoczone rodzynki, delikatnie łyżką wymieszać. Masę wylać na ciasto.
Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Beza kokosowo-orzechowa: 5 białek ubić se szczyptą soli na sztywną piane, powoli wsypywać pół szklanki cukru cały czas ubijając, aż cukier się rozpuści. Dodać wiórki kokosowe i posiekane orzechy, i delikatnie łyżką wymieszać.
Wyjąć ciasto z piekarnika i rozłożyć na nim równomiernie przygotowaną bezę i wstawić jeszcze na 15 minut do piekarnika, do tej samej temperatury.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

15 osób

Szaszłyki z szałwią i dipem pomarańczowym

Zamyślenie