w , ,

Sałatka z oliwkami i kukurydzą

Składniki:

  • sałata rzymska (1 sztuk)
  • cykoria czerwona (1 sztuk)
  • kukurydza konserwowa (200 gramów)
  • oliwki zielone (50 gramów)
  • oliwki czarne (50 gramów)
  • pomidorki koktajlowe (300 gramów)
  • kiełki rzodkiewki (100 gramów)
  • oliwa (2 łyżek stołowych)
  • ocet winny (2 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone liście sałaty oraz cykorii osuszyć, kilka ładnych listków odłożyć, a resztę porwać na mniejsze kawałki. Kukurydzę osączyć. Oliwki pokroić na połówki, a umyte pomidorki pokroić na ćwiartki.
Wymieszane warzywa po porcji nałożyć do 4 salaterek i posypać opłukanymi, osaczonymi kiełkami.
Sos: utrzeć ocet ze szczyptą soli oraz pieprzu, ucierając stopniowo dolewać porcje oliwy.
Gotowym sosem skropić sałatkę. Podawać z pieczywem razowym lub czosnkowymi grzankami z bagietki.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Ciasto Pina colada

Pierwsza zupa jarzynowa gęsta