Składniki:
- sałata rzymska (1 sztuk)
- cykoria czerwona (1 sztuk)
- kukurydza konserwowa (200 gramów)
- oliwki zielone (50 gramów)
- oliwki czarne (50 gramów)
- pomidorki koktajlowe (300 gramów)
- kiełki rzodkiewki (100 gramów)
- oliwa (2 łyżek stołowych)
- ocet winny (2 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone liście sałaty oraz cykorii osuszyć, kilka ładnych listków odłożyć, a resztę porwać na mniejsze kawałki. Kukurydzę osączyć. Oliwki pokroić na połówki, a umyte pomidorki pokroić na ćwiartki.
Wymieszane warzywa po porcji nałożyć do 4 salaterek i posypać opłukanymi, osaczonymi kiełkami.
Sos: utrzeć ocet ze szczyptą soli oraz pieprzu, ucierając stopniowo dolewać porcje oliwy.
Gotowym sosem skropić sałatkę. Podawać z pieczywem razowym lub czosnkowymi grzankami z bagietki.
Wymieszane warzywa po porcji nałożyć do 4 salaterek i posypać opłukanymi, osaczonymi kiełkami.
Sos: utrzeć ocet ze szczyptą soli oraz pieprzu, ucierając stopniowo dolewać porcje oliwy.
Gotowym sosem skropić sałatkę. Podawać z pieczywem razowym lub czosnkowymi grzankami z bagietki.
Czas przygotowania:
20 minut
Porcja dla:
4 osób