w ,

Kurczak w imbirowym sosie

Składniki:

  • kurczak (1.5 kilogramów)
  • olej sezamowy (4 łyżek deserowych)
  • olej (3 łyżek stołowych)
  • czosnek (4 ząbki)
  • wódka (2 łyżek stołowych)
  • dymka (1 sztuk)
  • kolendra (według uznania)
  • imbir (1 łyżek deserowych)
  • woda (2 łyżek deserowych)
  • soczewica (2 łyżek deserowych)
  • sos spod kurczaka (1 szklanek)
  • wywar (według uznania)
  • mąka ziemniaczana (1.5 łyżek deserowych)
  • cukier (2 łyżek deserowych)
  • sos ostrygowy (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Opłukanego kurczaka osuszyć, włożyć do miski (o takich rozmiarach, aby kurczak wypełniał naczynie), dodać składniki marynaty, starannie natrzeć kurczaka, odstawić na 2 godz. lub wstawić do lodówki na noc. Obracać kilkakrotnie podczas marynowania. Kurczaka gotować w misce na parze przez 30 min. Udko nakłuć wykałaczką; gdy ukaże się różowy płyn, gotować jeszcze przez 5-8 min. Kurczaka przełożyć na talerz, posmarować 2 łyżkami oleju sezamowego lub sojowego, wystudzić, przykryć. Sos w misce powstały podczas gotowania przecedzić przez 2-3 warstwy gazy, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu przyprawowego i odstawić. Rondel podgrzać, wlać 3 łyżki oleju, mocno rozgrzać na dużym ogniu, dodać czosnek, mieszając smażyć 10 sek (nie dopuścić do zrumienienia), wlać wódkę, dodać odstawiony sos przyprawowy, zmniejszyć płomień, mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia, w razie potrzeby doprawić solą. Trzymać na bardzo małym ogniu lub wstawić do garnka z gorącą wodą. Przed podaniem oddzielić mięso od kostek, rozdzielając na drobne kawałeczki („na ząbek”). Podgrzewać na parze około 2 min. Gorące mięso kurczaka posypać cebulą dymką i posiekaną zieleniną, polać sosem, wymieszać przez podrzucanie. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 4-6 osób – jako danie główne, z ryżem i zupą

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

6 osób

Sałatka z czerwonej cebuli

Koktajl z krewetek