Składniki:
- kurczak (1.5 kilogramów)
- olej sezamowy (4 łyżek deserowych)
- olej (3 łyżek stołowych)
- czosnek (4 ząbki)
- wódka (2 łyżek stołowych)
- dymka (1 sztuk)
- kolendra (według uznania)
- imbir (1 łyżek deserowych)
- woda (2 łyżek deserowych)
- soczewica (2 łyżek deserowych)
- sos spod kurczaka (1 szklanek)
- wywar (według uznania)
- mąka ziemniaczana (1.5 łyżek deserowych)
- cukier (2 łyżek deserowych)
- sos ostrygowy (2 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Opłukanego kurczaka osuszyć, włożyć do miski (o takich rozmiarach, aby kurczak wypełniał naczynie), dodać składniki marynaty, starannie natrzeć kurczaka, odstawić na 2 godz. lub wstawić do lodówki na noc. Obracać kilkakrotnie podczas marynowania. Kurczaka gotować w misce na parze przez 30 min. Udko nakłuć wykałaczką; gdy ukaże się różowy płyn, gotować jeszcze przez 5-8 min. Kurczaka przełożyć na talerz, posmarować 2 łyżkami oleju sezamowego lub sojowego, wystudzić, przykryć. Sos w misce powstały podczas gotowania przecedzić przez 2-3 warstwy gazy, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu przyprawowego i odstawić. Rondel podgrzać, wlać 3 łyżki oleju, mocno rozgrzać na dużym ogniu, dodać czosnek, mieszając smażyć 10 sek (nie dopuścić do zrumienienia), wlać wódkę, dodać odstawiony sos przyprawowy, zmniejszyć płomień, mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia, w razie potrzeby doprawić solą. Trzymać na bardzo małym ogniu lub wstawić do garnka z gorącą wodą. Przed podaniem oddzielić mięso od kostek, rozdzielając na drobne kawałeczki („na ząbek”). Podgrzewać na parze około 2 min. Gorące mięso kurczaka posypać cebulą dymką i posiekaną zieleniną, polać sosem, wymieszać przez podrzucanie. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 4-6 osób – jako danie główne, z ryżem i zupą
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
6 osób