Składniki:
- makaron kolorowe muszelki (200 gramów)
- papryka czerwona (1 sztuk)
- pieczarki (200 gramów)
- czosnek (2 ząbki)
- oliwa (4 łyżek stołowych)
- sok z cytryny (0,5 sztuk)
- tymianek (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Ugotować makaron al dente i przelać zimna wodą. Umyta, osuszona paprykę upiec w piekarniku (ok. 15 minut). Zawinąć w folie i po 10 minutach zdjąć skórę oraz pokroić w cienkie paseczki. Oczyszczone pieczarki również pokroić w cienkie paseczki i skropić sokiem z cytryny. Makaron przełożyć do salaterki i wymieszać z papryką oraz pieczarkami.
Sos: rozdrobniony czosnek wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, odrobina soli, pieprzu i tymianku.
Sosem polać sałatkę.
Sos: rozdrobniony czosnek wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, odrobina soli, pieprzu i tymianku.
Sosem polać sałatkę.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
4 osób