w , , ,

Miniaturowe muffinki

Składniki:

  • czekolada mleczna (50 gramów)
  • czekolada gorzka (100 gramów)
  • orzechy włoskie (100 gramów)
  • jajka (2 sztuk)
  • cukier (225 gramów)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • masło (100 gramów)
  • migdały mielone (75 gramów)
  • mąka (150 gramów)
  • sól (1 szczypta)
  • czekolada biała (75 gramów)

Przygotowanie:

Mieszając, roztopić masło razem z połamaną czekoladą. Orzechy grubo posiekać. Mikserem utrzeć jajka, cukier, cukier waniliowy, migdały, sól, mąkę i czekoladę z masłem na gładką masę. Wymieszać z orzechami. Ciasto nakładać do kolorowych, papierowych foremek do 2/3 objętości, ułożonych na 2 blachach. Piej kolejno w 180 stopniach ok. 18 minut, ostudzić.
Połamaną białą czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Polewę nałożyć do woreczka i obciąć róg i udekorować babeczki. Pozostawić do zastygnięcia.

Czas przygotowania:

70 minut

Porcja dla:

50 osób

Sałatka makaronowa

Sałatka z zupek chińskich