w , , ,

Sałatka makaronowa z karczochami

Składniki:

  • makaron penne (500 gramów)
  • bekon (12 plastry)
  • oliwa (1 łyżek stołowych)
  • karczochy (800 gramów)
  • oliwki zielone (350 gramów)
  • natka pietruszki (0,5 pęczek)
  • majonez (6 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Ugotować makaron w/g przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą i osączyć. Pokrojony w paski bekon przesmażyć 3 minuty na oliwie i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Serca karczochów pokroić na małe kawałki. Ostudzony makaron wymieszać z karczochami, oliwkami i bekonem. Posypać posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku sola oraz pieprzem i wymieszać z majonezem. Na 60 minut włożyć do lodówki.

Czas przygotowania:

100 minut

Porcja dla:

4 osób

Ostra zupa tajska

Żeberka w piwie