Składniki:
- makaron penne (500 gramów)
- bekon (12 plastry)
- oliwa (1 łyżek stołowych)
- karczochy (800 gramów)
- oliwki zielone (350 gramów)
- natka pietruszki (0,5 pęczek)
- majonez (6 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Ugotować makaron w/g przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą i osączyć. Pokrojony w paski bekon przesmażyć 3 minuty na oliwie i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Serca karczochów pokroić na małe kawałki. Ostudzony makaron wymieszać z karczochami, oliwkami i bekonem. Posypać posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku sola oraz pieprzem i wymieszać z majonezem. Na 60 minut włożyć do lodówki.
Czas przygotowania:
100 minut
Porcja dla:
4 osób