Składniki:
- krewetki (250 gramów)
- palczatka cytrynowa, łodyżka (1 sztuk)
- kaffir lime, listki (2 sztuk)
- boczniaki (3 sztuk)
- sos rybny (2 łyżek stołowych)
- sok z limonki (0,5 szklanek)
- kawałek imbiru (1 sztuk)
- kolendra, listki (10 sztuk)
- cebula dymka (1 sztuk)
- papryczka chili (2 sztuk)
- mleko kokosowe (1 szklanek)
- woda (3 szklanek)
- kolendra, listki (według uznania)
Przygotowanie:
Krewetki opłukać i obrać, zostawiając skorupkę przy ogonku. Boczniaki opłukać i pokroić w paski, a opłukaną palczatkę cytrynową pokroić ukośnie w plasterki. Chili, kolendrę i dymkę posiekać. Wodę i mleko kokosowe zagotować, dodać palczatkę cytrynową, imbir, liście kolendry, liście kaffir lime i boczniaki, zmniejszyć ogień.
Dodać sos z limony, sos rybny, chili, dymkę oraz krewetki i raz zagotować. Zupę przelać do miseczek, przybrać listkami kolendry i podawać gorącą.
Dodać sos z limony, sos rybny, chili, dymkę oraz krewetki i raz zagotować. Zupę przelać do miseczek, przybrać listkami kolendry i podawać gorącą.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób