w , ,

Ostra zupa tajska

Składniki:

  • krewetki (250 gramów)
  • palczatka cytrynowa, łodyżka (1 sztuk)
  • kaffir lime, listki (2 sztuk)
  • boczniaki (3 sztuk)
  • sos rybny (2 łyżek stołowych)
  • sok z limonki (0,5 szklanek)
  • kawałek imbiru (1 sztuk)
  • kolendra, listki (10 sztuk)
  • cebula dymka (1 sztuk)
  • papryczka chili (2 sztuk)
  • mleko kokosowe (1 szklanek)
  • woda (3 szklanek)
  • kolendra, listki (według uznania)

Przygotowanie:

Krewetki opłukać i obrać, zostawiając skorupkę przy ogonku. Boczniaki opłukać i pokroić w paski, a opłukaną palczatkę cytrynową pokroić ukośnie w plasterki. Chili, kolendrę i dymkę posiekać. Wodę i mleko kokosowe zagotować, dodać palczatkę cytrynową, imbir, liście kolendry, liście kaffir lime i boczniaki, zmniejszyć ogień.
Dodać sos z limony, sos rybny, chili, dymkę oraz krewetki i raz zagotować. Zupę przelać do miseczek, przybrać listkami kolendry i podawać gorącą.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Krem kokosowo-ananasowy

Sałatka makaronowa z karczochami