Składniki:
- marchew (2 sztuk)
- seler (1 sztuk)
- por (1 sztuk)
- pietruszka (1 sztuk)
- natka pietruszki (według uznania)
- olej słonecznikowy tłoczony na zimno (2 łyżek stołowych)
- syrop klonowy (2 łyżek stołowych)
- musztarda (2 łyżek deserowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyścić warzywa i pokroić w niewielkie słupki. Natkę posiekać. Wysmarować żaroodporne naczynie lub foremkę olejem. Przygotować sos: Wymieszać syrop klonowy z musztardą, pieprzem, solą i resztą oleju. Dodać około pół szklanki wody. Ułożyć warzywa w foremce, posypać natką i zalać sosem. Zapiekać około 30 minut w gorącym piekarniku.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób