Składniki:

  • marchew (2 sztuk)
  • seler (1 sztuk)
  • por (1 sztuk)
  • pietruszka (1 sztuk)
  • natka pietruszki (według uznania)
  • olej słonecznikowy tłoczony na zimno (2 łyżek stołowych)
  • syrop klonowy (2 łyżek stołowych)
  • musztarda (2 łyżek deserowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyścić warzywa i pokroić w niewielkie słupki. Natkę posiekać. Wysmarować żaroodporne naczynie lub foremkę olejem. Przygotować sos: Wymieszać syrop klonowy z musztardą, pieprzem, solą i resztą oleju. Dodać około pół szklanki wody. Ułożyć warzywa w foremce, posypać natką i zalać sosem. Zapiekać około 30 minut w gorącym piekarniku.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Francuski placek warzywny

Chłodna herbata z miętą