Składniki:
- mąka sojowa (20 dekagramów)
- margaryna (10 dekagramów)
- dynia pestki uprażone (15 dekagramów)
- papryka czerwona (50 dekagramów)
- papryka zielona (50 dekagramów)
- cebula (2 sztuk)
- pomidor bez skórki (0.7 kilogramów)
- tofu (15 dekagramów)
- bazylia (1 pęczek)
- tymianek (1 pęczek)
- czosnek (2 ząbki)
- olej (2 łyżek stołowych)
- tłuszcz (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Zagnieść mąkę z zimnym tłuszczem, zmielonymi pestkami dyni, 1/3 łyżeczki soli i 5 łyżkami zimnej wody. Przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Oczyścić paprykę, opłukać i pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku olej, zeszklić czosnek i cebulę. Wrzucić paprykę, dusić razem. Utrzeć połowę tofu. Wymieszać z rozdrobnionymi pomidorami (wcześniej odsączyć) i drobno posiekanymi ziołami. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie, wyłożyć nasmarowaną tłuszczem żaroodporną formę (o średnicy 25 cm). Wypełnić warzywami, polać sosem pomidorowym. Piec około 45 minut w temperaturze 200 ° C. Przykryć pokrojoną w paski resztą sera; zapiekać 5 minut.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
2 osób