w

Francuski placek warzywny

Składniki:

  • mąka sojowa (20 dekagramów)
  • margaryna (10 dekagramów)
  • dynia pestki uprażone (15 dekagramów)
  • papryka czerwona (50 dekagramów)
  • papryka zielona (50 dekagramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • pomidor bez skórki (0.7 kilogramów)
  • tofu (15 dekagramów)
  • bazylia (1 pęczek)
  • tymianek (1 pęczek)
  • czosnek (2 ząbki)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • tłuszcz (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Zagnieść mąkę z zimnym tłuszczem, zmielonymi pestkami dyni, 1/3 łyżeczki soli i 5 łyżkami zimnej wody. Przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Oczyścić paprykę, opłukać i pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku olej, zeszklić czosnek i cebulę. Wrzucić paprykę, dusić razem. Utrzeć połowę tofu. Wymieszać z rozdrobnionymi pomidorami (wcześniej odsączyć) i drobno posiekanymi ziołami. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie, wyłożyć nasmarowaną tłuszczem żaroodporną formę (o średnicy 25 cm). Wypełnić warzywami, polać sosem pomidorowym. Piec około 45 minut w temperaturze 200 ° C. Przykryć pokrojoną w paski resztą sera; zapiekać 5 minut.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

2 osób

Pikantny sos pomidorowy

Sałatka jesienna