Składniki:

  • ser starty (100 gramów)
  • jajka (2 sztuk)
  • natka pietruszki (według uznania)
  • kminek (według uznania)
  • ryż (250 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • masło (30 gramów)
  • grzyb (600 gramów)

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczać i pokroić na małe kawałki. Drobno poszatkowaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać grzyby, przyprawić kminkiem oraz solą i dusić tak długo, aż wyparuje większość płynu. Połowę prawie na miękko ugotowanego ryżu włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykryć warstwą uduszonych grzybów i następnie znów ryżem. Całość zalać roztrzepanymi jajkami i posypać utartym serem. Potrawę zapiekać na złotożółty kolor.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

3 osób

Hiszpańska jajecznica

Gołąbki z kaszą i grzybami