w ,

Kuskus z bakaliami

Składniki:

  • kuskus (150 gramów)
  • woda (3 szklanek)
  • masło (4 łyżek stołowych)
  • morele suszone (100 gramów)
  • daktyle (100 gramów)
  • rodzynki (50 gramów)
  • migdały obrane i posiekane (50 gramów)
  • pistacje (50 gramów)
  • orzechy włoskie pokrojone (50 gramów)
  • syrop klonowy (4 łyżek stołowych)
  • Cynamon (1 łyżek deserowych)
  • plasterki pomarańczy (4 sztuk)
  • bita śmietana (4 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Do gotującej się wody dodać masło, pokrojone w paski morele i daktyle oraz rodzynki. Gotować 3 minuty i zalać tym kuskus. Przykryć i odstawić na 5 minut. Jeśli powstaną grudki, rozdrobnić kaszę widelcem. Dodać migdały, orzechy włoskie i pistacje. Przełożyć do 4 miseczek i polać syropem klonowym wymieszanym z cynamonem. Podawać udekorowany plasterkiem pomarańczy i bitą śmietaną.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Gruszkowiec

Placki z tatarem z pstrąga