Składniki:
- jajka (8 sztuk)
- kromki bułki (3 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- olej (3 łyżek stołowych)
- kiełbasa (150 gramów)
- kapary (według uznania)
- wino białe wytrawne (100 mililitrów)
- tymianek (według uznania)
- sól (według uznania)
- papryka (1 sztuk)
Przygotowanie:
Pokrojona w kostkę bułkę skropić łyżka oleju i przyrumienić w piekarniku. Oczyszczona paprykę oraz cebule pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej, dodać plasterki kiełbasy. Dusić pod przykryciem, podlewając co pewien czas łyżką wina. Gdy papryka i cebula będą miękkie, wlać jajka roztrzepane z pozostałym winem, opłukanymi kilkoma kaparami, pół łyżeczki tymianku i sola dodana do smaku oraz wsypanymi w ostatniej chwili grzankami. Mieszając, powoli smażyć. Podawać na gorąco z zielona sałata w sosie winegret.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób