Składniki:

  • jajka (8 sztuk)
  • kromki bułki (3 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • olej (3 łyżek stołowych)
  • kiełbasa (150 gramów)
  • kapary (według uznania)
  • wino białe wytrawne (100 mililitrów)
  • tymianek (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • papryka (1 sztuk)

Przygotowanie:

Pokrojona w kostkę bułkę skropić łyżka oleju i przyrumienić w piekarniku. Oczyszczona paprykę oraz cebule pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej, dodać plasterki kiełbasy. Dusić pod przykryciem, podlewając co pewien czas łyżką wina. Gdy papryka i cebula będą miękkie, wlać jajka roztrzepane z pozostałym winem, opłukanymi kilkoma kaparami, pół łyżeczki tymianku i sola dodana do smaku oraz wsypanymi w ostatniej chwili grzankami. Mieszając, powoli smażyć. Podawać na gorąco z zielona sałata w sosie winegret.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Krem z marchewki

Ryż z grzybami i serem