w

Kulki ryżowe

Składniki:

  • ryż brązowy (1 szklanek)
  • ziarno sezamowe (2 łyżek stołowych)
  • sos sojowy (1 łyżek deserowych)
  • imbir (według uznania)

Przygotowanie:

Ugotować ryż. Ostudzić. Wymieszać lub zmiksować na masę i uformować z ryżu małe kuleczki. Uprażyć ziarno sezamowe na patelni i obtoczyć nim kulki ryżowe. Przygotować sos: kłącze imbiru zetrzeć na drobnej tarce. Zalać kilkoma łyżkami gorącej wody i odcisnąć. Dodać sosu sojowego. Ułożyć kulki na talerzu i polać tak przygotowanym sosem. Można też sos podać osobno i maczać w nim kulki.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

2 osób

Nadzienie z gotowanego ryżu i pieczarek

Surówka letnia