Składniki:
- kuskus (1 szklanek)
- papryka (4 sztuk)
- pesto pomidorowe (4 łyżek stołowych)
- pomidory (2 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- szpinak (0,5 szklanek)
- feta w zalewie ziołowej (200 gramów)
- parmezan (100 gramów)
- bazylia (2 łyżek stołowych)
- czosnek (2 ząbki)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Kuskus zalać 2 szklankami wrzątku, dodać pesto i odstawić na 10 minut pod przykryciem. Warzywa oczyścić. Ze strąków papryki odkroić wzdłuż paski miąższu o szerokości 4 cm. Usunąć gniazda nasienne i pestki. odcięte paski papryki pokroić w drobna kostkę. Cebule i pomidory również pokroić w kostkę. Młode listki szpinaku oczyścić, osączyć i grubo posiekać. Kuskus rozdrobnić mieszając widelcem, dodać pokrojone warzywa oraz szpinak. Osączoną z zalewy fetę dodać do nadzienia razem ze startym parmezanem i posiekana bazylią. Doprawić rozdrobnionym czosnkiem, pieprzem oraz solą. Wymieszane nadzienie włożyć do środka papryk. Papryki zawinąć w folie aluminiową. Ułożyć na blasze i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób