w , , ,

Papryka faszerowana kuskusem II

Składniki:

  • kuskus (1 szklanek)
  • papryka (4 sztuk)
  • pesto pomidorowe (4 łyżek stołowych)
  • pomidory (2 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • szpinak (0,5 szklanek)
  • feta w zalewie ziołowej (200 gramów)
  • parmezan (100 gramów)
  • bazylia (2 łyżek stołowych)
  • czosnek (2 ząbki)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Kuskus zalać 2 szklankami wrzątku, dodać pesto i odstawić na 10 minut pod przykryciem. Warzywa oczyścić. Ze strąków papryki odkroić wzdłuż paski miąższu o szerokości 4 cm. Usunąć gniazda nasienne i pestki. odcięte paski papryki pokroić w drobna kostkę. Cebule i pomidory również pokroić w kostkę. Młode listki szpinaku oczyścić, osączyć i grubo posiekać. Kuskus rozdrobnić mieszając widelcem, dodać pokrojone warzywa oraz szpinak. Osączoną z zalewy fetę dodać do nadzienia razem ze startym parmezanem i posiekana bazylią. Doprawić rozdrobnionym czosnkiem, pieprzem oraz solą. Wymieszane nadzienie włożyć do środka papryk. Papryki zawinąć w folie aluminiową. Ułożyć na blasze i piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Torcik aksamitny

Kapuśniak II