Składniki:
- kapusta (1 sztuk)
- kasza gryczana (500 gramów)
- pieczarki (500 gramów)
- śmietana (0,5 litrów)
- cebula (500 gramów)
- masło (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczoną kapustę zanurzyć na chwilę we wrzątku, rozdzielić liście, ściąć zgrubiałe nerwy. Kaszę ugotować na sypko. Oczyszczone pieczarki oraz cebule drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Połowę grzybów dodać do kaszy, a polowe odłożyć na sos.
Grzyby na sos podlać śmietana, doprawić sola oraz pieprzem i dusić, aż część sosu odparuje.
Farsz z kaszy układać pośrodku liści kapusty i formować gołąbki. Dusić pod przykryciem w małej ilości osolonej wody 25 minut. Podawać w sosie pieczarkowym.
Grzyby na sos podlać śmietana, doprawić sola oraz pieprzem i dusić, aż część sosu odparuje.
Farsz z kaszy układać pośrodku liści kapusty i formować gołąbki. Dusić pod przykryciem w małej ilości osolonej wody 25 minut. Podawać w sosie pieczarkowym.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
5 osób