w , , ,

Gołąbki z kaszą i grzybami

Składniki:

  • kapusta (1 sztuk)
  • kasza gryczana (500 gramów)
  • pieczarki (500 gramów)
  • śmietana (0,5 litrów)
  • cebula (500 gramów)
  • masło (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczoną kapustę zanurzyć na chwilę we wrzątku, rozdzielić liście, ściąć zgrubiałe nerwy. Kaszę ugotować na sypko. Oczyszczone pieczarki oraz cebule drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Połowę grzybów dodać do kaszy, a polowe odłożyć na sos.
Grzyby na sos podlać śmietana, doprawić sola oraz pieprzem i dusić, aż część sosu odparuje.
Farsz z kaszy układać pośrodku liści kapusty i formować gołąbki. Dusić pod przykryciem w małej ilości osolonej wody 25 minut. Podawać w sosie pieczarkowym.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

5 osób

Ryż z grzybami i serem

Rimbombin z burgos